sobota, 1 października 2016

Hello October !

Witajcie Kochani ! :) W końcu mamy nowy miesiąc na nowe możliwości. :)                              

Jesienne możliwości. Pierwszy miesiąc szkoły za nami 

może jakieś pomysły albo wnioski  ? :D                                             

Pamiętajcie zawsze możemy coś zmienić nie zależnie od czasu, czy pogody. Wystarczy tylko chcieć. 



Dziś kilka inspiracji na ten miesiąc między innymi : 


  • Jesienna kuchnia  
Dziś  postanowiłam pobawiać się w kucharkę i przyrządzić parę jesiennych smakołyków.

Chcę się z wami podzielić przepisami darów jesieni.

1. Muffiny owsiane 


  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 małe jajka
  • 3/4 szklanki jogurtu/ mleka/ maślanki 
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego 
  • 3-4 jabłka   
  1. Do jednej miski wsypać sypkie składniki. 
  2. Dodać obrane i pokrojone na kawałki jabłka, lekko wymieszać.
  3. W drugiej misce połączyć jaja, jogurt, olej i wlać do suchych składników. 
  4. Wymieszać niezbyt dokładnie. 
  5. Przełożyć łyżką do formy - każdą wypełnić do 2/3. 
  6. Piec w 180'C przez 25 minut, na złotobrązowy kolor. 



 2.Ciasto z jabłkami i orzechami 
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao,
  • 4 łyżki zmielonych migdałów (lub dowolnych orzechów),
  • 10 pokrojonych daktyli (można oczywiście zastąpić innymi słodkimi owocami),
  • 3 jabłka,
  • 1 banan,
  • 1 łyżka rodzynek lub żurawiny,
  • 2 jajka.
Jabłka pokroić na małą kosteczkę, daktyle także. Do miski wsypać suche składniki, dodać migdały, owoce i zamieszać. Na koniec dodać dobrze roztrzepane jajka. Wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (chyba, że jest silikonowa, jak moja, to można papieru nie używać). Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

3.Krem dyniowy 

  • 900 ml wody
  • 500 g dyni
  • 100 g selera
  • 1/2 małej pietruszki
  • 1/2 małej marchwi
  • 1 małą cebula
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 100 ml mleka
  • 15 g parmezanu lub innego twardego, włoskiego sera
Do gotującej się wody wrzucamy pokrojone w plastry marchew, pietruszkę oraz seler,
Następnie do garnka dodajemy pokrojoną cebulę oraz kawałki dyni, gotujemy kolejne
15 minut na średnim ogniu.
Gdy dynia będzie już wyraźnie miękka, blendujemy całość, doprawiamy przieprzem,
bazylią i papryką i dokładnie mieszamy.
Na końcu gdy zupa  lekko ostygnie, wlewamy mleko, raz jeszcze mieszamy i zupa
jest gotowa do podania - gdy przelejemy ją już do talerzy lub miseczek, posypujemy 
po wierzchu odrobiną utartego parmezanu.

  • Lookbook - czarny klasyczny kapelusz must have 

Gdy przeglądałam blogi modowe i magazyny gdzie były prezętowane  klasyczne kapelusze od razu chciałam biec do sklepów i kupić piękny kapelusz. 
To na pewno będzie mój priorytety jesiennych zakupów :)   







  • Lektura na jesienny wieczór

Książka którą dość dawno kupiła moja mama, ostatnio przewineła mi się gdy szukałam lektury szkolnej. Zainteresowała mnie wiec zaczęłąm czytać opis i przeklądać strony. 

Książka pt. "Spojrzenie z serca Afryki" Macieja Jaworskiego 

 Na dziś to już koniec inspiracji.
 Może ktoś czytał już tą książkę ?
 Zachęcam do dzielenia sie reflekcjami,

Życzę wszystkim udanego weekendu,
trzymajcie się cieplutko 
Julia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz